Gezondheid

Gezondheid is van het grootste belang, met name wanneer je op verantwoorde wijze een nestje wilt fokken. Wij testen onze fokpoezen dan ook op HCM, PKD FIV en FeLV. Verder krijgen onze katten natuurlijk op tijd hun entingen tegen kattenziekte en niesziekte en worden ze regelmatig ontwormd.

HCM

HCM ofwel Feline Hypertrophic Cardiomyopathy is een, meestal dodelijke, hartspierziekte die gepaard gaat met een verdikking van de spierwand. Deze ziekte komt bij bepaalde raskatten, waaronder het sphynxras regelmatig voor. De medische details kun je overal op internet vinden en daar gaan wij dan ook niet nader op in. Wij geven er de voorkeur aan uit te leggen wat wij doen om het ras zo gezond mogelijk te houden.

Voordat onze poezen naar de dekkater mogen zijn ze naar dierenkliniek "de Kompaan" in Ommen geweest voor een echo, waarbij een meting wordt gedaan van de dikte van de hartwand. Wij hebben bewust gekozen voor deze kliniek, omdat hier getest wordt onder lichte sedatie (een roesje). Poezen zijn nogal eens gestrest bij een dierenarts en de stress zal er voor zorgen dat haar waardes vertekend zullen zijn. Ook de dekkater moet vanzelfsprekend een recente negatieve HCM uitslag hebben. Mochten zich onverhoopt problemen voordoen, dan zullen wij de eigenaars van onze kittens hiervan op de hoogte stellen.

PKD

PKD ofwel Polycystic Kidney Disease is een erfelijke nierziekte die veroorzaakt wordt door cysten in de nieren. Deze cysten kunnen gaan groeien en de nieren krijgen niet meer de kans volledig hun werk te doen. Ook deze ziekte kan worden vastgesteld door middel van een echo. Vanzelfsprekend zijn zowel de poes als de kater hier negatief op getest.

FIV

FIV ofwel Feline Imunodeficientie Virus, wordt in de volksmond ook wel kattenaids genoemd en is vergelijkbaar met HIV bij mensen. Deze ziekte breekt het immuunsysteem af. Het wordt bij katten onder andere overgedragen door bijtwonden.

FeLV

FeLV ofwel Feline Leukemie Virus is een virusziekte met een dodelijke afloop. Het virus kan leukemie (tumoren van de witte bloedcellen) veroorzaken, maar dit is niet de ziekte die het meeste optreedt na infectie. Het virus tast namelijk het immuunsysteem van de kat aan waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties.

Zowel FIV als FeLV kunnen getest worden met de zogenaamde Snaptest, hier is slechts een beetje bloed voor nodig en de uitslag is binnen enkele minuten zichtbaar. Poes en dekkater moeten hier beide negatief op getest zijn.

Ondanks dat wij al het mogelijke hebben gedaan om zo gezond mogelijke kittens te fokken, is dat helaas geen garantie dat ze gezond zullen blijven. Wij geven dan ook twee jaar garantie op erfelijke afwijkingen.